Local Storage seems to be disabled in your browser.
For the best experience on our site, be sure to turn on Local Storage in your browser.

Mis on suuskade käsistruktuurid, mida pead neist teadma ja kuidas neid kasutada?

Mis on suuskade käsistruktuurid, mida pead neist teadma ja kuidas neid kasutada?

Fluor ja käsistruktuurid

 

Fluor on ühend, mis tõrjub suusa all vett ja mustust ning parandab suusa libisemisomadusi.

Mitu viimast aastat on suuremad määrdetootjad liikunud suusamääretes leiduva fluori sisalduse vähendamise suunas. Mitmed neist, nagu näiteks Swix ja Toko on tänaseks juba täielikult üle läinud fluorivabade suusamäärete tootmisele. Suusaringkondades ennustatakse, et 2025. aastaks võivad juba kõik toodetavad suusamäärded olla fluorivabad.

Kui määretest peaks fluor kaduma, siis läheb suusatamine ka teatud ilmastikuoludes aeglasemaks (mida märjem ja mustem rada, seda suurema fluorisisaldusega määret on vaja ja vastupidi). Sellest tulenevalt näeme juhtumas olukorda, kus praegusest enam tõuseb esile lihvide ja käsistruktuuride tähtsus.

 

Kivilihvimine

 

Mis on kivilihv? Kivilihv on käiakiviga sarnanev lihvimistööriist, mis eemaldab suusapõhjalt kihi materjali ja lõikab põhja sisse uue mustri.

Kivilihvi juurde kuuluvad kahe kuni viie teemandiga lõikepead, mis lõikavad mustri kõigepealt käiakivi peale ja pärast seda kivi omakorda mustri suusale. Selle lihvimismeetodi tulemusena saavad suusapõhjad värskema ilme ja parema libisemise.

Kivilihvimine – kas seda on vaja ja kellel?

Tipp-sportlaste suusaparki kuulub üldjuhul kümneid paare suuski. Tavapärane on praktika, et erinevateks ilmastikuoludeks mõeldud suuskadele kantakse kivilihviga kindla ilma spetsiifiline muster. Käsistruktuuridega tehakse peenhäälestust.

Harrastajatel Kivilihvi kasutades suuskade värksendamine võiks toimuda vastavalt suuskade kasutamisele iga hooaeg või vähemalt üle ühe hooaja. Kuid kui kodus on maksimaalselt 1-5 paari suuski, siis väga spetsiifilisele ilmastikule mõeldud mustrid pole praktilised. Tasub teha universaalseid mustreid, mis töötavad hästi laias temperatuurivahemikus.

Sellisel juhul saab suuski käsistruktuuride ja määretega vastavalt lumeoludele parandada ning on võimalik igas olus leida hea või väga hea kombinisatsioon suusast, määrdest ja käsistruktuurist.

Ühe spetsiifilise mustriga suusk on väga hea ühes kindlas ilmaolustikus, aga võib olla kehv universaalsuusana kui eesmärk on 1-2 paariga kogu maratonisarja läbida.


Kuidas käsistruktuur suusal töötab?

 

Kui suusk libiseb lumepinnal, paneb lume ja suusavaheline rõhk lume pealmised kihid sulama ning sinna vahele tekib omakorda õhuke veekiht.

See on ülioluline füüsiline fakt panebki teie suusa lumel libisema.

 

Veekiht mõjutab aga libisemisomadusi ka vastupidi! Kui suusa ja pinna vahel on liiga palju vett, siis hõõrdumisemäär tõuseb ning suusk piltlikult imeb end lume külge kinni.

Efekti saab näitlikustada kahe klaaslehega - kui lisate nende vahele vett ja proovite neid üksteise vastu hõõruda, siis kleepuvad need sõna otseses mõttes üksteise külge kinni.

Käsistruktuur teeb suusa põhjale spetsiaalselt disainitud mustri, mis suurendab õhuvoolu suusa all.

Selletõttu pääseb vesi suusa alt lihtsamini liikuma, koguhõõrdumine väheneb ja suusa libisemine suureneb.

 

Soomlaste loodud Speedy Ski Roller struktuuritööriist

 

Speedy Ski Rolleri tööriista tööviis on ühtaegu lihtne kui ka geniaalne.

Pehmest, kleepuvast ja spetsiaalsest kummimaterjalist valmistatud veoratas pöörleb ning see on omakorda ühendatud hammasrattaga konstruktsioonirulliga, mis paneb tõmberulli keerlema teistpidi kui struktureerimisrull.

 

Mis on selle geniaalse struktuuritööriista saladus?

 

  1. - Struktuurirull pöörleb ja libiseb samaaegselt suusapinnal, mis muudab struktuuri lõpliku kuju väga eriliseks.
  2. - Konstruktsioonid on tugevad ja mustrid täpselt suusapõhjale tõmmatud.
  3. - Mustrid kestavad kaua, kuid ei kahjusta suuski.
  4. - Struktuuri mitte ei lõigata suusapõhjale, vaid pressitakse. Töötab samal põhimõttel, mis kivilihviga suusale tehtud muster, kuid on 1-2 korda kuuma vahaga määrides suusa alt kadunud. (Kivilihv seevastu on jääv kuni järgmise lihvini).

 

Enamik turul olevaid struktureerimisseadmeid sisaldavad lihtsalt vabalt pöörlevat struktureerimisrulli.

Mis on nende miinuseks?

 

See tehnika ei struktureeri suuski korralikult ja seetõttu on selliste struktureerimisseadmetega saavutatavad tulemused suhteliselt kehvad.

Eelnimetatud tööriistad võivad olla küll veidi odavamad kui Speedy, kuid kui võrrelda ülesehitust ja saavutatud tulemusi, siis leiate peagi, et Speedy on investeeringut väärt.

See on ka põhjuseks, miks Speedy struktuurirullid on iga maailmakarikas osaleva tiimi hooldemeeskonnas kasutuses.

 

Limiteeritud koguses Speedy 3.0 tööriist

 

2021/22 hooajaks on toodetud limiteeritud koguses 3.0 struktuuride tööriist, mille teeb eriliseks esiteks 3D prinditud korpus ning 1:1 suurusega veorattad, mille tulemusena on suusale joonistuv muster veelgi peenem ja väiksem kui varem.

Uus tööriist on loodud mõeldes 2022. aasta Pekingi taliolümpiamängudele, kus oli väga kuiv lumi.

 

Speedy strutkuuriraudade tööriist 3.0

 

OPTIMEERIMINE

 

Kuna lume omadused varieeruvad sõltuvalt temperatuurist, suhtelisest niiskusest, lume vanusest, asukohast ja paljudest teistest muutujatest, siis on optimaalsete libisemis- ja suusaomaduste saavutamiseks vaja erineva struktuuriga rullikuid.

Üldjuhul parandab libisemisomadusi peaaegu iga struktuur, kuid parimaid tulemusi saab saavutada ainult siis, kui kasutada igale olukorrale ja ilmaoludele vastavat struktuurirulli.

 

Struktuurid

 

Struktuurid erinevad teineteisest suusale joonistatava mustri kuju, soonte laiuse, sügavuse ja teravuse poolest.

Erineva mustriga struktuure on väga palju, kuid peamised 2 tüüpi on lineaarsed ehk sirged sooned ning murtud sooned ehk V-kujuga või rahvakeeli tuntud kui ka "kuuse muster".

Lineaarsed struktuurid on pigem mõeldud klassikaliseks sõiduviisiks, kuid see pole 100% kehtiv reegel.

Näiteks kombineerides lineaarseid mustreid omavahel V-mustriga, võid leida suurepärase lahenduse vabatehnika suusa alla!

Lisaks on ka sirgeid mustreid, mis joonistuvad paralleelselt suusaga näiteks S-100 ja diagonaalseid mustreid nagu Line-17.

Lineaarne struktuur Speedy S-100

V-kujulised ehk ''kuuse mustrid'' on loodud eelkõige vabatehnika sõidustiiliks ja on reeglina peenemad kui standardsed lineaarsed mustrid.

Tänapäeval enim kasutatud V-mustrid on 0.3 - 0.5mm soone laiusega.

Murtud (V-kujuga) Speedy ZIH-27

Üldiselt valitakse struktuurirulle põhimõttel, et mida rohkem niiskust või vett on lumes, seda laiem peaks olema muster.

Näiteks külmal ja kuival lumel kasutatakse mustreid, millel soonte vaheline laius on 0.2mm.

Vastupidisel ehk kevadisel märjal lumel võib struktuuri soone vahe ulatuda isegi kuni 2-3mm-ni. Sellist soone vahe saab kanda suusale tavaliselt lineaarse rulliga.

 

Erinevate Speedy struktuuriraudade valikuga saad tutvuda allolevas tabelis.

 

Kuidas alustada struktuuride kasutamisega?

Esialgu soovitame ennast kurssi viia põhilise teooriaga seoses struktuurirullidega ning soetada struktuurikomplekt, kuhu kuulub 3-5 rulli.

Alguses, kui puuduvad teadmised ja oskused, ei ole mõtet soetada palju erinevaid ja väga spetsiifilisi rullikuid, sest siis osutub nende kasutamine keeruliseks ja segadust tekitavaks.

Parim viis on alustada kuni 5 struktuurirulliga, samal ajal ise neid testides ja vajaduspõhiselt ühe kaupa juurde soetades. Sellisel juhul õpite oma tööriistu haldama ja õigesti kasutama.

Samas elukutselistel määrdemeestel on kohvrites ehk 20-30 või enam erinevat rullikut. Siin mängivad aga rolli aastate pikkune töö ning testimise käigus kogutud kogemused ja teadmised.

 

Kuidas kanda struktuuri suusale?


1. Valmista suusad ette määretega.

2. Harja ja poleeri suusk.

3. Kandke käsistruktuur ühe liikumisega, kasutades tugevat ja ühtlast survet.

4. Harja paar korda kergelt metallharjaga.et struktuur avada.

5. Poleeri nailonharjaga.

Parema ettekujutuse saamiseks vaata videot siin.

 

Kuidas valida õige struktuur oma suusale?

1. Õpi tundma oma struktuuride valikut.

2. Võistlussuusale käsistruktuuri valides, tasub enne lõplikut valikut teha testi sõit võistlusrajal. Struktuuri suusale kandmine on 30 sekundi töö, jäta see pigem võistluspäeva hommikusse! Kui pead siiski kodus valiku tegema, otsusta, riskide vähendamiseks, oma valiku variantide vahel peenema mustri kasuks. Oluline on arvestada ka päevasele temperatuurimuutusele. Kui on suur võimalus muutlikeks ilmaoludeks, siis on soovituslik kanda struktuur peale vaid kergemalt ( tööriistale vähem survet rakendades), sest see jätab suusale vähem sügava mustri= rohkem mänguruumi.

3. Trennisuuskadele soovitame tõmmata erinevaid mustreid, erineva tugevusega ning neid omavahel trennis võrrelda. Kirjuta kogutud info endale üles, et tulevikus teadmisi kasutada-

 

Juba üheainsa rullikuga saab toota väga erinevaid mustreid, kasutades neid tehnikaid:

 

1. Erinev surve ja jõud, mida rakendate tööriistale vastavalt ilmaoludele. Ühte ja sama mustrit erineva jõuga suusale kandes võite saada väga erineva tulemuse libisemises, sest mida märjemad on ilmaolud, seda sügavamat ja tugevamat struktuurimustrit on suusa sisse vaja suruda ning vastupidi.

2. Mustrite suunad ja asukoht suusapõhjal. Erinevuse loomiseks on võimalik kanda mustrit suusapõhjale erisuunaliselt ning eri kohtadesse. Näiteks saab mustri joonistada liikudes ainult suusa ninast kanda või siis vastupidiselt liikudes ainult kannast suuskade ninaosani. Võimalik on luua edasi-tagasi mustrit või katta struktuuriga ainult suuskade esimene osa või tagumine osa.

Tavapärane praktika on erinevaid struktuurirulle kombineerida.

Näiteks lineaarsed rullid S-100 ja S-200 on just peamised rullid, mida tihti teiste rullidega kombineeritakse. Tõestatud on fakt, et sirged mustrid annavad suusale stabiilsuse ning testide käigus on selgunud, et lineaarne muster, millise iganes teise mustri peal on üldjuhul suuskade libisemisomadusi parandanud.

Kuidas eemaldada struktuurimustrit suusa põhjalt?

Kuna struktuurivajadus muutub vastavalt ilmaoludele, siis täna hästi toimiv muster ei pruugi homme oma tööd sama efektiivselt teha.

Õnneks saab aga käsitsi pressitud mustri suusalt väga lihtsasti eemaldada.

Piisab vaid ühest korrast (väga sügava või tugevalt pressitud mustri puhul võib olla vajadus ka 2x) kuuma pararfiiniga määrimisest.

Reeglina kasutatakse määrimiseks tavalist sinist parafiini.

Kuidas struktuurirulle hoida ja hooldada?

Meeles tasub pidada, et struktuurirulle metallharjaga puhastada ei tohi. Igasugused kriimud ja kahjustused struktuurirullil võivad mustri rikkuda, mis muudavad tööriista kasutuks.

Kui rulliku muster on parafiinijääke täis, siis tasub puhastamiseks kasutada paberit ja määrde-eemaldus vahendit.

Rullide hoiustamiseks ja transportimiseks kasuta kohvrit/karpi, kus rullid oleksid fikseeritud asendis. Hea on kui kohver oleks pehmendatud polstriga, et need ei saaks kannatada.

 

Kokkuvõtteks

 

Tihti arvatakse, et struktuurirullide soetamine on väga suur investeering ning arutletakse, et kas see end ikka ära tasub.

Lisaks sellele, et kõik maailmakarikas osalevad tippmeeskonnad seda kasutavad, saab pooltargumendina välja tuua ka selle, et üks purk fluoripulbrit ja üks struktuuriraud on umbes sama hinnaga.

Pulbripurk saab tühjaks 6-8 suusapaari määrimisega, kuid üks struktuuriraud teenib teid väga pikki aastaid ning struktureerida saab lugematu arvu suusapaare.

Õige mustri tähtust võistlussuusal ei tohi võrreldes määrdega alahinnata!



Loodame, et sellest informatsioonist oli teile kasu teie esimeste struktuurirullide soetamiseks.

Kui soovite lisainfot struktuurirullide kohta, siis võtke meiega ühendust: [email protected], +372 55 59 3842 või tulge kohale meie esinduspoodi Purje 8, Tallinn.

Skiwax Europe
Kõik vajalik suusatamiseks!
www.skiwax.ee

 

Related Posts
  1. Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada? Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada?
  2. Skiwax Europe määrdesoovitused:  35. Viru Maraton Skiwax Europe määrdesoovitused: 35. Viru Maraton
  3. 35. Viru Maratoni kokkuvõte 35. Viru Maratoni kokkuvõte
  4. Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton
Seotud tooted