Local Storage seems to be disabled in your browser.
For the best experience on our site, be sure to turn on Local Storage in your browser.

Mis on ja miks valida skin-tüüpi suusad? Kuidas need erinevad teistest murdmaasuuskadest?

Mis on ja miks valida skin-tüüpi suusad? Kuidas need erinevad teistest murdmaasuuskadest?

Selleks, et paremini aru saada skin suuskad eelistest mõtleme korraks murdmaasuuskade ülesehitusele

Piltlikult saame jagada suuskade põhjaosa kaheks: pidamisosa ja libisemisosa.

Libisemisosa on suuskade otstes paiknevad alad, mis suusatades puutuvad lumega kokku. Neid on võimalik määrida libisemismääretega, et suusatades kiiremini edasi liikuda.

Suusa pidamisosa, mis moodustab orienteeruvalt 1/3 suusa keskosas on see, mis mängib olulist rolli ka skin suuskade puhul.

Pidamisosa ehk suusa keskel asuv kumerdatud osa on maapinnast kõrgemal kui suusa taga- ja ninaosa ning kui suusatades on raskus võrdselt jaotatud mõlemale suusale, siis mäest alla sõites pidamisosa maapinda ei puuduta. Kui aga 60-70% suusataja raskusest on suusa keskosale toetatud, siis tõmbab kumer osa kokku ning selle tulemusena puutub pidamisosa lumega kokku ning tekib pidamine.

Kõige olulisem suuskade ostmisel on see, et need peavad olema sobivad teie kaalule.

Skiwax Europes aitame teil välja valida suusad, mis on piisavalt pehmed, et saada pidamist ning piisavalt jäigad, et laskumistel saada parim libisemine.

 


Traditsioonilised siledapõhjalised suusad

Traditsiooniliselt kaetakse suuskade pidamisosa pidamismäärdega. Selle eeliseks on, et pidamisosa pikkust suusa all on võimalik korrigeerida vastavalt vajadusele:

Kui pidamist on liiga palju, siis tuleb eemalda veidi pidamismääret. Kui pidamist pole piisavalt, siis tuleb lisada määret. Tulenevalt sellest suudab perfektselt määritud suusapaar tagada alati parimad libisemis- ja pidamisomadused.

Skiwax Europes pakume tipptasemel suuskade määrimis- ja hooldusteenust. Tutvu meie hooldusteenusega siin.

Põhiline probleem pidamismääretega on, et need on väga ilmatundlikud. Pidamismäärdeid on võimalik osta laias valikus vastavalt temperatuuridele. Külmade ilmade korral on valikut langetada lihtsam, siis sobib hästi näiteks Swix V40 aga keerulisemaks läheb olukord siis kui ilmad on soojad.

Kui pidamismääre on liiga tugev (olete valinud liiga külma ilma määrde), siis lumi ei pääse määrdekihile ligi ning suusatamisel puudub pidamine. Kui määre on aga liiga pehme (olete valinud liiga sooja ilma määrde), siis jääb lumi määrdesse kinni ning koguneb suusa all ning seetõttu muutub kehvemaks libisemine.

Kalasabamustriga suusad


Pikka aega olid kalasabamustriga suusad ainukeseks alternatiiviks turul traditsioonilistele siledapõhjalistele suuskadele.

Kalasabamuster tähendab kalasaba meenutavat mustrit, mis on lõigatud suuskade pidamismäärdealasse, selleks, et mäest alla suusatades suusad libiseksid parimal võimalikul viisil ning mäest üles minnes toimuks vastupidine efekt ehk muster haakub lumme ning annab pidamise.

Vaata Skiwax Europe pakutavaid kalasabamustriga suuskasid siin.

Eelnimetatud suuskadel on tavaliselt keskmisest pikem pidamisosa, mis tähendab, et kalasabamuster annab eelkõige hea pidamise kuid selle arvelt kannatab ka libisemisomadus. Kalasabamustriga suusad on hea valik lapsele või alustavale suusatajale!


Mis on skin suusad?


Skin suusad on välja töötatud mäesuusatamise eeskujul, kus tefloniga töödeldud mohäär pannakse suuskade põhja alla, et muretult mööda mäenõlva tippu ronida. Murdmasuuskade tootjad võtsid sellest innovatsioonist eeskuju ja leidsid lahenduse, kuidas murdmaasuusad iga ilmaga pidama saada. Selleks töötati välja skinid ehk suusad, mille pidamisala katab spetsiaalne karvadega nahariba.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et skin suusad on klassikasuusad, mille pidamisalale on freesitud süvend, kuhu saab liimida tavapärase skin karvadega riba sõidusuunale vastassuunda.


Miks valida skin-tüüpi suusad?


Skin suuskade eeliseks on see, et need on väga universaalsed ning suudavad tagada hea pidamise muutuvates ilmaoludes. Skiwax Europes oleme testinud skin suuskasid nii jäistes, märgades kui ka külmades oludes ning pidamisomadused on olnud alati head või väga head!

Kui suusad on sobilikud ning suusatehnika hea, siis võite rahulikult jätta suusatama minnes määrdekomplekti koju. Skin suuskasid ei pea peaaegu üldse hooldama - ei lähe vaja puhastusvahendeid, pidamismäärdeid, kliistreid ega muud. Aeg-ajalt soovitame libisemisalasid määrida.

Lisaks on karvadega naharibad vastupidavad ja enamus tootjaid lubab, et nahk kestab vähemalt 1500 kilomeetrit. Naha vastupidavus sõltub eelkõige sõidutingimustest. Mugavust lisab fakt, et kulunud nahka on võimalik väga lihtsalt vahetada.

Millised skin suusad valida?

SkiTRAB Team Comp Duo Skin klassikasuusad

SkiTRAB Team Comp Duo Evo Skin klassikasuusad

SkiTrab Race Aero Classic Duo Skin


Skiwax Europest saab osta Ski Trabi kvaliteetseid suuskasid nii e-poest kui esinduspoest aadressil Purje 8, Tallinn.

Ostes e-poest saate siin tabelis valida välja endale sobivad suusad.

Valige välja endale sobiv mudel, eelistatud suusastiil, suusapikkus, kaaluvastavus ning muu vajalik.


Lisainfo ja broneerimine: [email protected], telefonilt +372 55 59 3842
või tulge kohale meie esinduspoodi Purje 8, Tallinn.

Skiwax Europe
Kõik vajalik suusatamiseks!
www.skiwax.ee

Related Posts
  1. Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada? Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada?
  2. Skiwax Europe määrdesoovitused:  35. Viru Maraton Skiwax Europe määrdesoovitused: 35. Viru Maraton
  3. 35. Viru Maratoni kokkuvõte 35. Viru Maratoni kokkuvõte
  4. Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton
Seotud tooted