Local Storage seems to be disabled in your browser.
For the best experience on our site, be sure to turn on Local Storage in your browser.

Skiwax Europe: IBU ja FIS rakendavad eelseisval 2022/23 suusahooajal täieliku fluorikeelu!

Skiwax Europe: IBU ja FIS rakendavad eelseisval 2022/23 suusahooajal täieliku fluorikeelu!

IBU ja FIS teatasid fluori sisaldavate suusamäärete täielikust keelustamisest alates järgmisest hooajast

 

Rahvusvaheline Laskesuusatamise Liit (IBU) ja Rahvusvaheline Suusaföderatsioon (FIS) teatasid 7. aprillil, et alates 2022/2023 hooajast kehtestavad nad kõikides oma võistlussarjades täieliku fluori sisaldavate suusamäärete keelu.

Keelu rakendamise peamiseks põhjuseks on fluori kasutamisega seoses välja toodud terviseriskid ning keskkonnaprobleemid, mida fluoriühendid tekitavad.

 

Testimismeetod uueks hooajaks: revolutsiooniline Alpha II seadeldis

 

IBU ja FIS koosöös Brukeriga, mis on üks juhtivaid teadusinstrumentide tootjaid maailmas, moodustasid töörühma kvaliteetse ning usaldusväärse testimismeetodi väljatöötamiseks.

Kolmest organisatsioonist koosneva grupi ühise pingutuse tulemusena suudeti luua revolutsiooniline testimiseks mõeldud seadeldis, mille nimeks pandi Alpha II.

Tegemist on täpsemalt seadmega, mis tagab nende sõnul usaldusväärsed testitulemused ning garanteerib, et suusavõistlused saavad toimuda testimise tulemusel fluorivabalt.

IBU on eesmärgiks seadnud suuskade testimise Alpha II seadmega igal oma võistlusel, et tagada fluorivabad ning seeläbi ausad ja võrdsed võimalused kõigile võistlejatele.

 

Seadeldist on juba sel hooajal ka testitud


IBU testis Alpha II seadeldist juba sel hooajal neljal maailmakarikavõistlusel, mis toimusid Norras Oslos.

Testid viidi läbi koostöös riiklike suusaföderatsioonidega ning testimismeetodeid tutvustati ka IBU sportlasi esindavale komiteele.

Lisaks on IBU selgelt välja öelnud, et enne uue hooaja algust on kavas korraldada veel rohkesti testimisi ja koolitusseminare rahvuslikele föderatsioonidele, meeskondadele ja tehnikutele.

Rahvusvaheline Suusaföderatsiooni (FIS) nõukogu koosolek 2022. aasta aprillis


FISi nõukogu pidas paralleelselt IBUle aprilli alguses ühise veebikoosoleku, et arutada fluori sisaldavate suusamäärete keelustamist.

Samaaegselt Rahvusvahelise Laskesuusatamise Liiduga teatati, et põhjalike testimiste tulemusena on nad nüüd valmis vastu võtma täielikku fluori sisaldavate suusamäärete keeldu, mis rakendub alates 2022/2023 talvehooajast.

Lisaks andis FIS omaltpoolt teada, et täpsemad reeglid seoses fluori keelustamisega määratletakse eelseisval kongressil. 

See aga on kindel, et keelustamine tuleb ning rakendub 2022/23 suusahooaja alguses.

Kuidas mõjutab fluorikeeld harrastussportlasi?


Eelmainitud fluorikeeld mõjutab eelkõige rahvusvahelisi suurvõistlusi ning seetõttu jääb veel lahtiseks küsimus, et mis saab harrastussportlastele mõeldud võistlustest.

Kuna keelustamine toimub Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni (FIS) reglemendi järgi, siis võiks arvata, et need levivad omakorda ka väga paljudele väiksematele võistlustele.

Õhku jääb veel aga küsimus, et kas ja millal hakatakse neid väiksemaid võistlusi kontrollima.


Suusamäärete tootjad on eelootavateks muutusteks valmis

 

Populaarsemad suusamäärete tootjad üle kogu maailma on panustanud suusatamise keskkonnasõbralikumasse tulevikku ja liikunud fluorivabade suusamäärete tootmise poole juba eelmise kümnendi algusest.

Näiteks alustas Swix juba 2013. aastal suusamäärete fluorivabaks muutmise projekti, mille nad ka edukalt 2021. aastal lõpule viisid.

Tänaseks on nad suusamääretest eemaldanud kogu fluoriidmaterjali ning 100% nende toodetavatest ja müüdavatest suusamääretest on fluorivabad ega sisalda muid mürgiseid aineid.

Teine suurepärane näide on Vauhti PURE kollektsioon.

Tegemist on täiesti uue fluorivaba suusamäärete sarjaga, mis hõlmab endas erinevaid suusamäärdeid, mis on sobilikud harrastajatest kuni võistlussuusatajateni välja.

Vauhti on loonud puhtama ja vastutustundlikuma suusamäärete kollektsiooni, mis vastab tänapäeva tarbijate vajadustele ja väärtustele.


Kõik suusamäärded Skiwax Europe e-poes kuni 25% SOODSAMALT.

Vaata siia.


Skiwax Europe
Kõik vajalik suusatamiseks!
www.skiwax.ee

Ametlikud allikad: IBU ja FIS.

Related Posts
  1. Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada? Mis on kiirmääre ja kuidas seda kasutada?
  2. Skiwax Europe määrdesoovitused:  35. Viru Maraton Skiwax Europe määrdesoovitused: 35. Viru Maraton
  3. 35. Viru Maratoni kokkuvõte 35. Viru Maratoni kokkuvõte
  4. Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton Skiwax Europe määrdeprognoos: 22. Tamsalu - Neeruti Maraton
Seotud tooted